גמילת לילה

גמילת לילה היא תהליך פיזיולוגי המתרחש מעצמו, אצל כל ילד בעיתוי שונה, כאשר מתפתחת בהדרגה מערכת רפלקסים המפקחת על השליטה בשלפוחית השתן בזמן השינה.

רוב הילדים נגמלים מהרטבה בלילה באופן טבעי, אך כ-15% ממשיכים להרטיב גם לאחר גיל 6 ואצל רובם הרקע הוא תורשתי.

תקופת הגמילה הראשונה מאתגרת לעיתים. הילד מרטיב, לפעמים מספר פעמים בלילה, וההרטבה עלולה לעורר אכזבה אצל הילד אשר מתעורר ומוצא עצמו רטוב. גם ההורים חווים מתח בתקופה הזו, ובנוסף, מוטלת עליהם מעמסה כתוצאה מריבוי כביסות, החלפות בגדים, שינה לא רציפה ועוד.

במאמר זה אנסה לענות על מספר שאלות ודילמות בנושא של גמילת הלילה.

גישות שונות לגמילת לילה:

הגישה הגורפת – גישה זו מציעה להיפרד מהחיתולים באופן גורף, גם בלילה וגם ביום, למשך תקופה מסויימת (למשל שלושה שבועות). אם במשך הזמן הזה מספר הלילות היבשים הולך וגדל בהדרגה, סימן שהילד נמצא בתהליך גמילה טבעי, והוא מתקרב למצב שבו הגוף שולט בסוגרים במהלך הלילה. לעומת זאת, אם הילד ממשיך להרטיב ללא כל שינוי, כדאי לשקול להחזיר את החיתול ולנסות שוב לאחר מספר חודשים.
 
 

כהורים, נסו להרגיש איזו משתי הגישות מתאימה לכם ו/או לילדיכם.

גמילת לילה בקיץ או בחורף?

לעונות השנה אין משמעות מבחינת הגמילה, וכאשר הילד בשל לתהליך הוא יכול להיגמל בכל עונה ובכל מזג אוויר (להזכירכם, גם ילדים ברוסיה הקרה נגמלים מחיתולים בלילה).
 

יחד עם זאת, למזג האוויר השפעה על התחושות שלנו: 

בחורף, מזג האוויר הסגרירי מקשה על הילד (ועלינו) את הקימה באמצע הלילה או בשעות הבוקר המוקדמות (גם כי עדיין חשוך בחוץ), המיטה חמימה וגם לשתן יש אפקט מחמם. עבור ההורה – הילד לבוש במספר שכבות של בגדים, ועלול להיווצר קושי רב כששמיכת הפוך נרטבת ומפיצה ריח רע. 

בקיץ, לעומת זאת, הכל קליל יותר.

 לכן, זה מאוד תלוי בכם ההורים. אם הגמילה הולכת בקלות, אפשר וכדאי להתחיל אותה בכל עונה, אך אם התחלתם בחורף ונתקלתם בקשיים, אולי כדאי לחכות לחודשי הקיץ. כך תתפסו שתי ציפורים במכה – גם תרוויחו עוד זמן להבשלת המערכת הפיזיולוגית וגם תרוויחו את היתרונות שיש לקיץ להציע.

שאלת השאלות - האם להעיר את הילד?

מומחים טוענים כי אין זה תורם לילד אם מעירים אותו בלילה לצורך הטלת השתן והדבר אף עלול לחבל ברצף השינה. מניסיוני, כאם לשלושה בנים, אני יכולה לשתף כי את שלושת ילדיי הערתי בלילה עד לגמילה מלאה.
וזאת מדוע?

כאשר הילד קם יבש נוצרת תחושת הצלחה, גם אם היא מלאכותית בהתחלה. עם הזמן, המערכת הגופנית מבשילה והילד לומד להתאפק לילה שלם, ובינתיים, הילד והוריו מרוצים ונוצר שקט בבית.

אם בוחרים להעיר את הילד, כדאי לעקוב אחר זמן ההרטבה המדויק ולקחת את הילד לשירותים לפני כן. יש לקחת בחשבון שחלק מהילדים לא יפיקו תועלת מההתעוררות בלילה וימשיכו להרטיב גם לאחר תקופה של מספר חודשים. במקרה כזה, מומלץ להחזיר חיתול ולחכות כמה חודשים במידה ומדובר בילד צעיר, או להתייעץ עם איש מקצוע.

האם מותר לשתות לפני השינה?

ילד אשר גופו למד לשלוט בסוגרים בלילה, לא ירטיב גם אם שתה הרבה מים, ולכן אין צורך להקפיד במיוחד על השתייה. יחד עם זאת, עבור ילדים אשר מורגלים בשתיית בקבוק חלב או דייסה לפני השינה, מומלץ להפסיק הרגל זה לפני שמתחילים בגמילת הלילה.

טקס פיפי לפני השינה?

כאשר הגוף לומד לסגור את סוגריו בלילה, לא משנה אם הילד עשה פיפי לפני השינה או לא. ילד גמול יתעורר כדי לרוקן את השלפוחית שלו, או יישן איתה מלאה עד הבוקר. ההרגל של 'פיפי ולישון' מצוין כל עוד הוא חלק מטקס השינה ונעשה בקלילות ובשיתוף פעולה. מצד שני, אם הוא הופך מקור לעימותים ומעכיר את האווירה בבית, לא כדאי להתעקש עליו. לכן, אל תרגישו שהילד חייב לעשות פיפי לפני השינה, וכך תחסכו מעצמכם רגעים של מתח ורגשות אשמה.

ואם הילד מתנגד לשים חיתול בלילה?

ישנם ילדים שאינם מסכימים להמשיך לשים חיתול בלילה לאחר שעברו גמילה ביום. הם מרגישים בוגרים ומבחינתם חיתול הוא עבור תינוקות. במקרה כזה ניתן להציע חיתול מיוחד ללילה, וכדאי לכנותו בשם שונה, למשל 'תחתון לילה', ובכך ליצור תחושה שזה 'תחתון למתקדמים'.
 

נא לא להתבלבל – זהו חיתול לכל דבר ואינו חלק מתהליך הגמילה, ובכל זאת, הוא שונה מהחיתול של התינוק ואפשר ללבוש אותו כמו תחתון (ולא לחתל בשכיבה). 

כמו כן, כדאי לתת לילד הסבר קצר המותאם לגילו ומאפשר לו להבין כי זה לא נעים להתעורר רטוב, יותר נעים לקום יבש ונקי, וכי 'תחתוני הלילה' עוזרים לו בכך. עוד כמה חודשים הוא יגדל, הגוף שלו ילמד להתאפק בלילה ויהיה אפשר לנסות שוב להוריד את התחתון ולישון בלעדיו.

כיצד נדבר עם ילדים שעדיין מרטיבים בלילה?

ישנם הורים רבים שמאוכזבים לגלות את הילד מרטיב לילה אחר לילה. הדבר מובן מפני שההורה שרוצה בטובת הילד אינו יודע כיצד לעזור לו וחש חסר אונים. חשוב שההורים יבינו כי גמילת לילה תלויה בהתפתחות של מנגנון גופני שאין לילד שליטה עליו, לא כל שכן להורה. לכן, לא יעזרו הסברים, לא יעזרו חיזוקים ופרסים ולא יעזור לתת לילד להחליף את מצעי המיטה בעצמו.

לעיתים, ישנם ילדים שעדיין מרטיבים בעוד שהאח הצעיר כבר נגמל מחיתול בלילה. חשוב מאוד לא לערוך השוואות ביניהם, אין זה תורם לדימוי העצמי של הילד. כמו כן, כדאי להימנע מגישה 'מנחמת' אשר עלולה לגרום לתחושת כישלון. 

אז מה כן? 

אל תתעלמו מעצם ההרטבה ואל תתנהגו כאילו דבר לא קרה, אך נסו להתייחס להרטבה באופן קורקטי ורגוע. כמו כן, הסבירו לילד, בשפה המתאימה לגילו, שהגוף שלו לומד עכשיו להחזיק את הפיפי בלילה ולפעמים זה לוקח קצת זמן.  

אם החלטתם להעיר את הילד בלילה – הסבירו לו כי בזמן שגופו לומד, תנסו לעזור לו בכך שתיקחו אותו לשירותים בלילה. אם הוא שואל שאלות, ענו לו באופן התואם את גילו, מבלי לערב עוצמות רגשיות והסברים ארוכים. 

אם הרטבת הלילה נמשכת זמן רב, ושמתם לב כי המצב מונע מילדיכם להתארח אצל סבא וסבתא או אצל חברים, כדאי לנהל איתו שיחה על כך ולמצוא פתרונות משותפים. פיתרון אחד יכול להיות שימוש ב'תחתוני הגמילה' (בזמן האירוח) במטרה להעניק לילד תחושת ביטחון 'שלא יברח לו'. 

באופן כללי, כאשר הרטבת הלילה נמשכת זמן רב, היא עלולה להשפיע על דימויו העצמי של הילד ולגרום לתחושות של כישלון ובושה. 

במקרים אלו, אני ממליצה מאוד לפנות לאיש מקצוע על מנת לחשוב ביחד כיצד ניתן לעזור לילד (ולהוריו) להתמודד רגשית עם ההרטבה.

כיצד נדבר עם ילדים שעדיין מרטיבים בלילה?

אם תהליך הגמילה נמשך זמן רב מדי והילד לא מראה מגמת שיפור, כדאי לפנות לטיפול. כיום, הטיפול היעיל והאפקטיבי ביותר נערך באמצעות זמזם אשר מעיר את הילד (ואת הוריו) עם טיפות השתן הראשונות. בכך נוצרת התנייה הקושרת את עשיית השתן להתעוררות, ומלמדת את הגוף לזהות את רגע יציאת השתן מהגוף.